Cofający się szyberdach!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kugel12
    Classic
    • 2007
    • 31

podlaczalem vaga wiele razy glowny blad 'gorna granica doladowania przekroczona' czy jakos tak mieszek testowalem w tradycyjny sposob wciagnalem ustami powietrze z mieszka przez wezyk i czekalem czy nie popusci ciegna , a ciegno sprawdzalem tylko naciskajac na niego oraz przy odpalaniu czy ciagnie do konca

[ Dodano: Nie 21 Gru, 08 23:06 ]
    i jeszcze raz wyskoczyl mi blod 'czujnik cisnienia doladowania,zwarcie plusa z masa'
  • gisama
    Ambiente
    • 2006
    • 118

Witam, mam taki problem z moim szyberdachem - gdy jest otwarty więcej niż do połowy to w momencie zamykania szyber dochodzi do połowy i się wraca. jedynym wyjściem jest zamykanie skokowe tj. po jednej "kropce"
    Dzięki za pomoc (z góry)
    Pzdr Mariusz

Komentarz

• cieq
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 745
      • Octavia I (1U2)
      • AGU 1.8 20VT 150 KM
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dołączam się do pytania, u mnie jest podobnie :| Wraca się - masz na myśli że otwiera się?
      www.pinkbike.com

Komentarz

• gisama
        Ambiente
        • 2006
        • 118

Dokładnie tak - wraca czyli się otwiera.
        Pzdr Mariusz

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

a czy to nie jest zwiazane z modułem komfortu, czyli ze cos trzeba ustawiac (adaptowac, uczyć) po np. odlaczeniu akumulatora? Tak sobie mysle, bo mam problem z szybami (wlasnie jakos po zmianie akumulatora) i cos mi swita, ze to sie jakos ustawia.
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A czy ustawialiscie szyber dach wg instrukcji. Tam jest jakas opcja po odlaczeniu akumulatora ustawic pokretlo na 0 i kluczem ustawic recznie szyber dach. Po tym zabiegu powinno byc OK.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zaznaczam, ze tylko zgaduję, bo nie wiem czy szyber ma takie zabezpieczenie jak szyby, ale moze chodzi o to, ze w jakims miejscu szyber napotyka jakis opór i dlatego się cofa.

Tak samo zachowują się szyby, co zabepiecza przed przycienciem kończyn i nie tylko...

Moze trzeba obejrzeć czy wszystko sprawnie się suwa - ewentualnie przeczyścić/przesmarować.

[ Dodano: Sro 07 Maj, 08 10:49 ]
              Wrzucam jeszcze takie tematy:

Czyli to co pisze Maicroft.
              TDI 205PS

Komentarz

• gisama
                Ambiente
                • 2006
                • 118

Temat z ręcznym domykaniem i bezpiecznikiem już przerobiłem. Ale wtedy to było niewłaściwe domknięcie, teraz to coś (chyba) innego.
                Pzdr Mariusz

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Sprobuj jeszcze raz zrobic tak jak wtedy. Mozliwe ze cos dzieje sie z przelacznikiem i zle liczy te skoki przy szybkim obrocie :|
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• gisama
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 118

Wczoraj wieczorkiem "pobawiłem" się szyberdachem. Otwarty maks. zamyka się do połowy i otwiera się z powrotem. Jest na to rada - trzeba go zamykać na 2 razy. 1 - pokrętło ustawiam na połowę, dach zamyka się do połowy, 2 - pokrętło na "0" - dach się domyka.
                    Ale jeszcze popróbuję z ręcznym ustawianiem - ale tym razem zamknę ręcznie całą sekwnecję tj. od maks. otwarcia do całk. zamknięcia + bezp. "18"
                    Pzdr Mariusz

Komentarz

• betoncjusz
                      Drive
                      • 2008
                      • 47

ja mam troche inny problem. ostatnio wymieniana byla w mojej OI maglownica i mechanik musial zdjac kierownice i licznik. przed tym zabiegiem szyberdach mial taką opcję że zamykał się zaraz po zgaszeniu silnika. teraz nie dosc ze tak nie jest to jeszcze nie otwiera sie po jednym przycisnieciu tylko trzeba trzymac przycisk do samego otwarcia.. czy to wina mechanika ktory mogl cos zle podlaczyc czy tez trzeba jakos "sformatowac"? dodam ze jest to dodawany szyberdach "WEBASTO" a nie oryginalny.

Komentarz

• RobertK75
                        Classic
                        • 2006
                        • 3

Ustaw pokretlo szybra na pozycji 0 i wcisniej je, przytrzymaj wcisniete. Szyber sobie pojezdzi - poszuka punktow skrajnych i powinno byc ok. Jest to opisane w instrukcji.
                        Wczesniej recznie trzeba ustawic szyberdach w pozycji zamkniete.
                        ©koda Octavia TDi 110KM L&K

Komentarz

• gisama
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 118

Wczoraj zrobiłem tak - otworzyłem szyberdach elektr., wyłączyłem prąd, ustawiłem pokrętło na "O", zamknąłem ręcznie dach, wyciągnąłem bezpiecznik. Włożyłem bezpiecznik, zasilanie no i przekręciłem pokrętło. No i się zaczęło - chodzi jak chce, tylko nie tak jak ma. Po kilku próbach udało mi się doporowadzić, że obojętnie jak ustawimy pokrętło to szyberdach się uchyla. Na razie tak zostawiłem - jednak sprawna klima jest wygodniejsza!!!
                          Pzdr Mariusz

Komentarz

• RobertK75
                            Classic
                            • 2006
                            • 3

Ustaw pokretlo w pozycji 0 i dodatkowo je nacisnij.
                            ©koda Octavia TDi 110KM L&K

Komentarz

• gisama
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 118

Powiem szczerze, że nic mi nie wiadomo, aby te pokrętło można by wciskać, ale ide zaraz spróbować
                              Pzdr Mariusz

Komentarz

• outlaw
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 237
                                • Octavia I (1U2)
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

wlasnie pokretlo od szyber dachu, coz ucze sie, niestety u mnie jest tak ze zepsolem, go i teraz dziala otwiera szyber dach na zewnatrz czyli uchyla w gore potem niestety trzeba recznie imbusem schowac szyber dach, ale bedac tu w anglii, pojechalem do serwisu skody i zapytalem sie o" sunroof switch" tak jest jedyne 65 futow!!!! zwala mnie to z nog, znalazlem to pokretlo na ebayu za 10 funtow! 8) zamierzam w ta sobote rozebrac szyber dach i zobaczyc co tam jest,
                                prawidłowa odległość ,mniejsza od większej

Komentarz

• Bobek88
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 65

otwórz szyber dach, Potem daj na zamkniecie (0) i poczekaj aż się zacznie zamykać, gdy dojdzie do tej połowy i się wróci, to poczekaj aż się skończy cofać i wtedy naciśnij te pokrętło i trzymaj aż do zamknięcia. ( a pokrętło naciskaj bliżej 0) Musisz to wyczuć, gdzie tam jest ten guzik ;D
                                  http://bobek88.mybrute.com

Komentarz

• Andzo26
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 48

Jeżeli chodzi o cofanie się szyberdachu to bardzo łatwo można to naprawić wystarczy ręcznie ustawić pokrętłem dach w pozycje zamknięty, poczujesz że to ten punkt. pozatym szyber dach z licuje się z dachem.. ( pokrętło znajdziesz demontując plastik podsufitki gdzie znajduje się mechanizm regulkacji szyberdacu) następnie wyjąć na kilkanaście sekund bezpiecznik od szyberdachu i zrobione. 8)
                                    Laurin&Klement

Komentarz

• Slawcio
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 11

Miałem podobny problem u siebie! Żeby zamknąć szyberdach kluczykiem zamknąłem drzwi przekręcając i przytrzymując (opcja z domykaniem szyb i szyberdachu). Po otwarciu samochodu wyjąłem pokrętło od szyberdachu i rozebrałem je. Okazało się, że na ścieżkach (powinny być czyste) jest pełno smaru, nie wspomnę o wodzie. Po wyczyszczeniu i dogięciu ślizgów "chodzi jak ta lala".

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
                                      1,9 TDI (81 kW) L&K Silnik ASV

Komentarz

• outlaw
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 237
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

tak dzisiaj , udalo mi sie skompletowac szyberdach, to jest silniczek i pokretlo , ale nie dziala , wyciagnalem bezpiecznik i nic, nie wiem czy czasem , bomoze jest to uzywany uszkodzony silniczek , ale to nie wszystko, po wlozeniu klucza i uchyleniu szyberdachu do konca , mialem taki opor ze , malo co nie ukre :evil: cilm klucza, zostala zagieta listwa lewa ten plastik wsrodku pod sam szyberdach :evil: , tak to bywa jak , no moze nie wszyscy polscy mechanicy partacza robote zeby zarobic :evil: , teraz jade do seriwsu i tam sie okaze co jest nie tak z szyberdachem,

[ Dodano: Sro 08 Wrz, 10 14:43 ]
                                        jednak sprawdzili moj szyberdach ,elektrycy i dziala jedyne co potrzebne jest, tak mowia , to modół sterowania lub komfortu, czy ktoś coś wie, czytalem na forum i to jest pod kierownica czarna skrzynka ? czy zadny dodatkowy modul nie jest wtykany do silniczka strerowania .
                                        prawidłowa odległość ,mniejsza od większej

Komentarz

• SuchyX
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1170

Odświeżę kotleta a mianowicie u mnie też podczas zamykania szyber dochodził do pewnego momentu i zaczął się cofać.

Oczywiście udało mi się go zamknąć poprzez przytrzymanie przycisku ale zauważyłem że spadła mi plastikowa taka wsuwka po której pracuje przednia część szyber dachu. I teraz pytanie bo nie chce zakładać tej co udało się odzyskać bo już jest wyrobiona zdrowo czy wie ktoś jaki to ma numer katalogowy ??

A chodzi mi o ten element:

Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

Pracuję...